«I come from a land Down Under»

….sang den australske gruppa Men At Work tidlig på 80-tallet. Og det er nettopp dit årets store reise går. Australia er et kjempestort land, og vi har «bare» drøyt 3 uker tilgjengelig. Vi har derfor valgt å konsentrere oss om den sør-østligste delen av Australia, og tar en rundreise med fly og bil «med klokka» fra Brisbane, via Sydney, Melbourne, Great Ocean Road, Adelaide, Ayers Rock og Cairns, før vi til slutt flyr hjem igjen fra Brisbane.

Planene for turen har vi lagt i godt samarbeid med seniorkonsulent Katrine Andersen Haugen på Reisevarehuset i Trondheim, og hun har som vanlig hjulpet oss med et opplegg som er spesialtilpasset til våre ønsker og behov.

Reisen nedover og Brisbane, 5.-8. juli 2018

Som alle skjønner er det en lang flytur til Australia. Vi flyr med Singapore Airlines fra København via Singapore til Brisbane. Vi har denne gangen kostet på oss å fly Business Class, og det gjør ekstra godt når flyreisen til Singapore tar 12 timer, og turen videre til Brisbane tar ytterligere 8 timer. En fantastisk tur med det som kanskje er vårt favoritt flyselskap.

Erlend har en onkel som har utvandret til Australia for mange år siden, og tiden i Brisbane blir først og fremst benyttet til å være sammen med ham og hans kone. Vi velger derfor bevisst å nedprioritere de mer typiske turistattraksjonene som f.eks. Gold Coast og de sydlige delene av Great Barrier Reef, som begge er greit tilgjengelige fra Brisbane. Det er vinter der nede i vår sommerferie, og dette betyr at temperaturene ligger litt under en god norsk sommer med relativt kalde netter. Ingen badetemperaturer med andre ord, noe som også er en medvirkende årsak til at Gold Coast ikke blir prioritert. Great Barrier Reef kommer vi dog tilbake til litt senere i bloggen.

Vi har likevel fått en viss smakebit på hva Brisbane kan tilby. Brisbane er hovedstaden i delstaten Queensland og er Australias tredje største by med et innbyggertall på ca 2 millioner. Byen er full av gode restauranter, flotte gamle bygninger og gode shoppingmuligheter. Tvers gjennom byen renner Brisbane River, som både benyttes til transport og rekreasjon. Erlend er alltid på utkikk etter passende løperuter, og langs begge sider av elven er det stort sett veldig godt tilrettelagt for både løping og sykling.

820A9873
The City Cat, navnet på passasjerbåtene som trafikkerer elva

På sydsiden av sentrum ligger området som bare kalles «South Bank» som er et veldig koselig område for en tur både på dag- og kveldstid, med restauranter, barer, og til og med en kunstig anlagt sandstrand, sedvanlig utstyrt med de obligatoriske australske badevaktene.

Vi bor på Hilton Brisbane, som er et glimrende hotell behagelig beliggende midt i Brisbanes CBD, med kort vei til alt hva byen har å tilby.

Sydney, 9.-13. juli 2018

Vi ankommer InterContinental Hotel i Sydney på ettermiddagen. Også dette er et hotell som trygt kan anbefales, og som ligger midt i smørøyet, bare drøyt 200 meter fra Circular Quay, det firkantede(!) havneområdet som vel kan sies å være sentrum for byens største turistattraksjoner, med Sydney Harbour Bridge på den ene siden og den berømte Operabygningen pent plassert på andre siden.

Ettermiddagen blir stort sett benyttet til å spasere litt rundt i dette området, ikke minst slik at Erlend kan kartlegge gode «photospots» rundt Operaen.

Lunch ble inntatt på the Opera Bar som ligger i sokkelen i Operahuset, mens middagen ble inntatt på en «bule» i havneområdet. Mest fordi vi (les, som alltid i slike sammenhenger: Erlend-skal-bare-Solberg) var såpass trege med å komme oss ut at alle siviliserte kjøkken var stengt.

Dag 1

Taronga Zoo, adkomst via ferje fra Quay Circle, wharf 6. Det er ikke det at et besøk i et zoo er noe man nødvendigvis velger å prioritere når man reiser uten barn. Men Taronga Zoo fikk vi anbefalt av resepsjonisten ved hotellet vårt i Brisbane. Vi må jo liksom kvalitetssikre at vi får sett kenguruer og koalabjørner, og nei Camilla, du kan ikke ta med deg en koalabjørn hjem! Men de er bare så søte, sukk!! Eukalyptusblader er eneste føde disse dyrene inntar. For å prosessere giften i disse bladene trenger de opptil 18 timer søvn i døgnet for å sove ut rusen. Snakker om konstant «hangover»!

Etter en effektiv runde rundt i zoo’en går turen videre til bydelen the Rocks som ligger sentralt basert ved havna. Dette var stedet hvor de første europeere bosatte seg i Australia. Sjømenn og verftsarbeidere bodde og jobbet i dette området. Vi ville nok omtalt det som gamlebyen, kanskje litt sånn en blanding av Bakklandet og Kalvskinnet. Et sjarmerende strøk med sine brosteinsbelagte gater, masse små spisesteder og vannhull, og hus med store trebjelker. I dag er dette en bydel hvor gammelt møter nytt i en salig, men god blanding.

Vi tok en tur innom sjarmerende, the Observer Hotel, for en tørsteslukker og en liten snack. Johoiiiii, hva sies til happy hour på spritz og div. på tap? Nå var det sikkert ikke happy hour i 1848 når hotellet åpnet, men den har klart å bevare noe av sin opprinnelige sjarm (tror vi).

Middagen ble lagt til Bodhi vegetar restaurant hvor Erlend kunne proklamere at han aldri har opplevd større avstand i positiv retning mellom forventninger og resultater for en restaurant. Fleksible kjøttetere vil også klare å finne seg noen smakfulle godbiter her.

Dag 2

Å neeeei, Camilla har blitt syk! Sikkert forkjølelse på grunn av overivrig, australsk bruk av air condition til tross for lave utetemperaturer og fullstendig mangel på isolerte yttervegger, proklamerer dr. Solberg skråsikkert. Jada, jada, jatter Camilla med.

I et forsøk på å bli bedre til kveldens operaforestilling tilbringer Camilla derfor formiddagen på hotellrommet, mens Erlend drar på foto-shoot på Harbour Bridge. Et veldig godt tips til et ideelt sted for å ta bilder av operaen er utkikksplattformen på toppen av det nærmeste plasserte tårnet på brua. Det koster 15 AUD i inngang for voksne, men da har du fantastisk utsyn til både Operaen, havna og Sydneys «skyline».

På kvelden har vi bestilt «full Operapakke» og starter kvelden med en glimrende middag på Bennelong, restauranten som har en fantastisk beliggenhet i selve Operahuset med store vinduer som sikrer utsyn mot byen. Her er det service av høyeste klasse og nydelig mat. Har du ønske om et gourmet måltid, så er denne restauranten absolutt verdt et besøk.

Deretter drar vi i operaen for å se operaforestillingen Rigoletto av Verdi. En herlig, absurd historie om hoffnarren Rigoletto, hvis datter forelsker seg i Rigolettos «herre», hertugen, en forelskelse som tilsynelatende er gjensidig. Rigoletto vet dog bedre og bestiller derfor et drap på den kvinne-glade hertugen, men hvor datteren (som da i beste operatradisjon i mellomtiden har kledd seg ut som mann for å reise undercover til Verona) i stedet blir drept fordi leiemorderen, som også driver en bar, har lovet sin søster, som er gledespike i samme bar og også forelsket i hertugen, at han skal spare hertugen og i stedet drepe den første mannen som kommer inn i baren. Og alt dette skjer mens hertugen synger Donna e Mobile på gledespikens rom over baren. Tror kanskje Rigoletto bør kreve prisavslag!

Dag 3

Høydepunktet denne dagen er vår klatring til toppen av Sydney Harbour Bridge. Klatreturen organiseres av selskapet BridgeClimb, og det er en fordel om man forhåndsbestiller klatreturer, i hvert fall i høysesong eller i helgene. Kostnaden er relativt høy (200 AUD pr voksne), men dette er også med på dekke vedlikeholdskostnadene for brua.

Foruten masse informasjon om brua og dens tilblivelse, byr klatringen på en luftig opplevelse med fantastisk utsikt over havna og operaen. Du bør dog ikke lide av høydeskrekk om du skal delta på turen. Litt synd at det ikke er lov til å ta med eget kamera (eller mobiltelefon), men dette er av hensyn til sikkerheten. Til gjengjeld tar guiden både bilder og en videosnutt som du i ettertid kan få «lov» til å kjøpe. Enten som papirkopier eller elektroniske versjoner på en USB-stick.

Ettermiddagen benytter vi til litt bildetakning av brua og operaen før, under og etter solnedgangen, og vi er relativt fornøyd med resultatene.

I byer med tårn av ulike arter har Erlend alltid lettere tvangstanker som medfører at vi stort sett må opp i disse. Sydney har – som mange andre storbyer – et eget fjernsynstårn med en roterende restaurant på toppen. Middagen blir derfor inntatt i den roterende restauranten 360 Bar & Dining som ligger i toppen av Sydney Tower. Kvaliteten på slike roterende restauranter kan være veldig varierende, men denne restauranten er definitivt av de bedre.

Melbourne, 13.-15. juli 2018

Vår flight til Melbourne er kl. 1200. Pickup klokka 08:00 på hotellet. Vi ankommer Sydney airport og oppdager til vår forskrekkelse at det er laaang kø for innsjekking. Dette lover ikke godt og vi begynner å bli litt smånervøse for at vi ikke kommer til å rekke flyet vårt til Melbourne. Et kaos som vi ikke har opplevd maken til. De opererer med et merkelig system; Alle må stå i kø så lenge at de ikke rekker å sjekke inn, for deretter å bli hentet ut av køen til en egen ekspress skranke. Vi blir etterhvert hentet ut av køen slik at vi skal rekke sjekkinn, for så bare å få vite at vi ikke får bli med flyet fordi det er overbooket. Ny flyavgang er 14:30. Vel, her er det bare å være tålmodig. Ikke noe vits i å bruke tid og energi på å være irritert. Vi ankommer Melbourne og sjekker inn på InterContinental Rialto.

Vi har etterhvert skjønt at de fleste restauranter stenger tidlig i Australia. Det er ikke uvanlig at kjøkkenet stenger klokka 21. Vi hiver oss rundt, Camilla har nemlig spottet en Koreansk BBQ, med lang kø utenfor, noe som er et godt tegn. Etter en time på venteliste får vi endelig bord, og Woodo Korean BBQ leverer. Har du lyst å prøve deg på koreansk mat (og det bør du!) så er denne plassen verdt et besøk.

Vi har bare en hel dag i Melbourne og må derfor prioritere knallhardt. Melbourne viser seg å være en veldig spennende by som har mye å by på og vi skulle gjerne hatt mere tid. En rusletur gjennom shoppingområdet i CBD før vi vender nesen mot South Warf. South Warf er vel Melbournes svar på Aker Brygge. Overload av restauranter og vannhull, og hva finner du på enden? Joda, et shoppingsenter i kombinasjon med en stor outletavdeling. Her som vi kanskje kjenner til fra andre land, så er landets egne merker betydelig billigere enn det som er importert. Vi kan blant annet nevne sportsmerket 2XU som du finner til en brøkdel av prisen her hjemme. I tillegg har du UGGs i utrolige varianter. Vær obs på at UGGs ikke er et beskyttet varemerke i Australia, slik at her kan hvem som helst produsere Uggs. Dog tror vi ikke at det påvirker kvaliteten nevneverdig.

Middagen inntas på en mexikansk restaurant, som fikk gode anmeldelser på Trip Advisor. Når sant skal sies, så tror vi ikke de gode anmeldelsene var på grunn av høy kvalitet på kjøkkenet, men heller de store drinkene med medfølgende sombrero. Bildet under er retusjert av hensyn til personvernet, og selv om Erlend har en tendens til å legge på seg sine kilo i løpet av en ferie, så er det ikke han som er på bildet!!

E7D44EE9-5A58-43C0-BF53-CEF24AD2FA42
Hun lurte nok fælt på om jeg tok bilde når jeg latet som jeg viste Camilla noe på skjermen….

Great Ocean Road, 15.-16. juli 2018

Jada, vi vet, vi (les Erlend «Ja takk begge deler» Brum) har en egen tendens til å legge opp litt vel hektiske program på turene våre. Opp i otta igjen (aldri fred å få sier Camilla). Vi står og banker på døra, når frokosten åpner klokka 06:00 og har deretter kappgang ned til AVIS for å hente ut leiebil som var bestilt via Reisevarehuset på forhånd.

820A1404
Mitsubishi Pajero Sport! Hai!

Erlend har aldri før kjørt på «feil» side av veien, og er litt spent på hvordan det skal gå. Han ser særlig for seg at rundkjøringer og vegkryss vil kunne utgjøre c-momenter. I og med at tilvenningsperioden skal foregå i det sentrale Melbourne er Erlend relativt glad for at det er søndags morgen uten rushtrafikk. I tillegg skal giring (det er dog automatgir) foregå med venstre hånd, mens hendlene for blinklys og vindusvisker har byttet plass i forhold til det han er vant til. Etter litt tilvenning går alt så mye bedre, selv om vindusviskerne av og til slås på når vi skal svinge eller skifte fil (det regnet ikke….).

Endelig kommer vi fram til Great Ocean Road. Vi har i forbindelse med vår roadtrip gjort våre prioriteringer etter mye research på hjemmebane før vi dro.

820A0980

Første stopp, Kafe Koala ved Kenneth River. Kafe Koala i seg selv er ikke noe å skrive hjem om, men, dette stedet er kjent for å være en plass hvor du kan være ganske sikker på å få se ville Koalabjørner og et yrende fugleliv. Og yrende fugleliv og vill koala får vi jaggu meg oppleve.

Neste stopp er Cape Otway Lighthouse. Dette er det eldste aktive fyrtårnet på fastlands-Australia, og anses å være det mest betydningsfulle. Det ble bygd i 1848 i et forsøk på å unngå ytterligere grunnstøtinger og forlis for skip på vei til Melbourne og Sydney. Havene utenfor fyret er full av gamle vrak og flere av disse kan man også utforske dersom man har tilstrekkelig dykkererfaring til at dette er forsvarlig.

820A1109

Den obligatoriske hovedattraksjonen er The Twelve Apostles og Gibson Steps. The Twelve Apostles er fjellformasjoner i kalkstein som står igjen ute i havet, og er oppstått gjennom erosjon fra vann og vind i løpet av årenes løp. (Vi presiserer at det aldri har vært 12 formasjoner, men kun 9.) Disse minsker i snitt 2 cm hver år. Den ene av disse kollapset i 2005, slik at det gjenstår nå 8 stykker.

820A1167

For å se the Twelve Apostles må man parkere på the Twelve Apostles Car Park og deretter spasere en 10 minutters tur til utkikkspunktet via en anlagt gangvei under bilveien. Utsikten er fantastisk, men vær også klar over at det kan være veldig folksomt. Et godt alternativ/supplement kan derfor være Gibson Steps som ligger bare 2 minutter bilkjøring øst for Twelve Apostles. Her ligger en tilsvarende fjellstaur som ikke er en av apostlene, men hvor det både er mindre trengsel og hvor du dessuten kan komme deg helt ned til havnivået via den anlagte trappen i fjellveggen.

NB! Det neste avsnittet er et «nerdeavsnitt». Erlend har før denne turen gått til innkjøp av drone, og hadde svært høye ambisjoner på forhånd om vakre filmatiske skildringer fra oven langs Great Ocean Road. Det han dog ikke tok med i beregningen var de svært strenge reglene for droneflyvning i Australia, som håndheves svært aktivt av de ulike nasjonalparkenes «rangers». Det er stort sett ikke lov til å fly droner i nasjonalparker og det kryr ellers av «no-fly zones». For de interessert så kan det lastes ned en egen app (CanIFlyThere) hvor man gjennom GPS kan avklare om man er i en no-fly zone. Omtrent det eneste punktet langs Great Ocean Road hvor droneflyvning var tillatt var i Bay of Islands. Vi legger derfor inn et stopp her, bare slik at Erlend får konstatert at vinden var alt for sterk til at noen særlig droneflyvning var mulig. Camilla bruker dog ventetiden godt og skyter det som Erlend mener er ren fotokunst av en vakker trapp ned mot stranden.

IMG_7595

Vi overnatter på Deep Blue Hotel and Hot Springs i den lille byen Warrnambool, et hotell som er av litt enklere standard. Den store fordelen er at det faktisk er varmepumpe på rommet, slik at vi endelig klarer å få det varmt. Det skader heller ikke at hotellet har gratis vaskemuligheter. På høy tid etter 10 dager på farten.

Adelaide, 16.-18. juli 2018

Fra Warrnambool går turen videre til Adelaide. Litt mer enn 50 mil langs ikke verdens mest interessante natur, når det i tillegg blir stappmørkt så snart solen går ned er det ikke mye underholdning langs veien. Men på denne strekningen finner du en mengde vingårder. Hadde vi hatt bedre tid, samt passert på dagtid, ville vi kanskje avlagt en av disse et besøk.

Adelaide er også bare et kortere stopp på veien for oss, med to overnattinger på hotellet Peppers Waymouth. Vi har bare en hel dag her, men denne benytter vi svært godt (synes vi selv), ved at vi tar turen til George Wildlife Park. Parken ligger et godt stykke fra sentrum, og med dårlig offentlig kommunikasjon. Det enkleste er derfor å gå for taxi eller Uber. Vi velger det siste, og selv om turen koster litt, er dette likevel noe vi anbefaler. Et lite tips, som vi selv følger, er å avtale henting med den samme sjåføren som kjørte oss.

Nå har vi riktignok allerede sett en del av det australske dyreriket i Taronga zoo i Sydney, men som navnet tilsier er ikke dette et ordinært zoo. Her kommer dere tett på dyrene og spasere omkring mellom disse. På forhånd kjøper vi poser med fôr som vi kan mate dyrene med. Her får vi rikelig med gode fotomuligheter, og vi storkoser oss i flere timer. I kontrast til Taronga zoo, var det ikke alt for folksomt heller.

Et av det virkelig høydepunktene (særlig for Camilla) – kanskje på hele turen vår – er at vi også får anledning til å holde en koala.

820A1754
Camilla har fått ny kjæreste…. 🙂

En lykkelig Camilla med tilhørende ektemann inntar middagsmaten på Melt CBD, bare et steinkast fra hotellet. Dette er en italiensk-asiatisk fusion restaurant med nydelig mat. Bordbestilling lønner seg.

Yulara/Uluru/Ayers Rock, 18.-21. juli 2018

Neste morgen går reisen med fly til Ayers Rock. Flyplassen har fremdeles beholdt det engelske navnet på dette kjente fjellet som vel er ett av de mest kjente landemerkene i Australia. Det offisielle navnet på selve fjellet er dog endret til det aboriginske navnet, Uluru.

IMG_0737
Uluru, bilde tatt ved innflying

Fjellet ligger i et ørkenområde midt i Australia, med lang avstand til all annen sivilisasjon. Nærmeste ordentlige by er Alice Springs som ligger «bare» 460 km kjøring unna.

I og med at vi befinner oss i en ørken, så sier det seg selv at alt av turisme er av nyere tid. Det ble i 1976 etablert en ny by hvor alt av hotell, hostel, kafé, souvernir butikker og matbutikk er konsentrert. Dette fordi det i tidligere år var hoteller etc helt inntil foten av Uluru. Den økende turismen påvirket miljøet i en veldig negativ retning og ble derfor bestemt flyttet ut fra Nasjonalparken.

Alt av hoteller er eid av samme selskap, og dette påvirker nok litt både prisnivå og servicegrad. Men vi lider på ingen måte noen nød under vårt opphold på Sails in the desert, som er ett av de bedre hotellene i Yulara.

Det mangler ikke på tilbud på ulike former for ekskursjoner og turer (i det øvre prisleie må vi vel si), og det er viktig å være klar over at det er vanskelig å utforske Uluru og Kata Tjuta på egen hånd. Alt av turer bør du planlegge og bestille så snart som mulig etter ankomst på hotellet.

Vi velger å ta en busstur til Uluru (18 km i buss) hvor vi leier sykler på kultursenteret. Det går en ca 8 km lang sti rundt fjellet, og mange velger å gå denne (beregn ca 2,5 timer). Men med sykler får vi bedre tid til å stoppe underveis for å ta bilder av dette fantastiske fjellet og dets omgivelser.

For oss er dette den perfekte måten å besiktige fjellet på.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Uluru, denne fantastiske formasjonen som er rundt 6 millioner år gammel og som ingen vet med 100 % sikkerhet hvordan har oppstått. Og, det er noe helt spesielt å se dette fjellet i virkeligheten. Du blir fylt med ydmykhet og ærbødighet, og det er ikke vanskelig å forstå at urbefolkningen oppfatter denne enorme steinen som hellig. For de klatre-ivrige (og vi er vel normalt i den kategorien) så er det fremdeles mulig å klatre på fjellet på ett sted som er særskilt tilrettelagt. Klatring for øvrig er strengt forbudt. Vær oppmerksom på at fjellet – etter aboriginernes religion – ikke skal bestiges. Vi velger å derfor å respektere dette og avstår fra klatring.

820A2446
Noen selvfølgelig klatre!

Samme kveld tar vi en utflukt for å se Uluru i solnedgang. Ta turen, du kommer ikke til å angre. Det er fantastisk fint å se hvordan fjellet forandrer farge etterhvert som solen går ned.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Neste dag går turen til den andre kjente fjellformasjonen i området, Kata Tjuta (55 km i buss). Vi starter her tidlig om morgenen for å få med oss soloppgangen på et utkikkspunkt hvor vi også kan se Uluru i det fjerne. En fin opplevelse, men veldig folksomt (for folksomt spør du Camilla), og det er litt utfordrende å få gode bilder uten andre turister i bildet.

Etter en litt folksom soloppgang drar vi inn til selve Kata Tjuta og går en 8 km lang «hiking» tur. Dog, INGEN, og da mener vi INGEN, sa noe om at turen gikk i meget ulendt terreng. For å si det slik, joggesko holder ikke for en som har «slark-ankler» (les Camilla). Har du svake ankler, still forberedt og ta med gode fjellsko!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Cairns/Great Barrier Reef, 21.-24. juli 2018

JAAAAAAAAAA, eeeeendeeeeeliiiiig shorts!

Det er kort vi fra flyplassen og inn til Cairns, så her hopper vi inn i en taxi.

Etter ankomst til Pullman Reef Casino Hotel, har Camilla aldri vært så glad for å kjenne 22 varmegrader på kvelden. Det tar nøyaktig 2 sekunder, så er ullgenser, dunjakke og langbukser byttet ut med shorts.

IMG_7535

Igjen, siden sen ankomst så er de «vanlige» restaurantene stengt, så vi får nøye oss med den litt mer tradisjonelle bar-/musikkpub maten.

Camilla er kjempe fornøyd med valg av hotell. Ansatte er utrolig imøtekommende og hjelpsomme uten å være påtrengende.

Endelig ser det ut til at vi skal få litt strand liv. I morgen setter vi snuten mot Palm Cove for litt sol og saltvann på kroppen.

Vi starter turen til Palm Cove, super optimistiske. Nå skal vi gjøre som de innfødte og ta kollektiv transport, koster bare et par AUD. Hmmmmm, vel, må vel innrømme at vi ikke er klar over at bussen tar såååååå lang tid. Men super happy over å få kjenne varm sand mellom tærne er det fort glemt. Solkremen er på og med lånehåndklær fra hotellet får vi noen fine timer på stranden.

NB! Bruk solkrem! Australia har verdens høyeste forekomst av hudkreft, dette skyldes at ozonlaget over Australia er meget tynt. Bruk derfor solkrem som beskytter både mot UVA og UVB stråler hver dag!

Do, as the locals do, må si at det ikke frister med tanken på å sitte og humpe på buss igjen tilbake til sentrum, noen tastetrykk på telefonen og, tataaaa, så sitter vi i en Uber.

Vel tilbake til hotellet, tar Erlend en løpetur langs promenaden. Ivrig kommer han tilbake til hotellet og har funnet ut at dit skal vi tilbake i kveld for middag. Der var det mange mennesker og god stemning. En kjapp dusj og vi er klar for god mat og litt livlig stemning.

Hmmmm, hvor er alle folkene sier Camilla? De var her i sted, sier Erlend, vi må bare gå litt lengre bort. Hvor mye lengre bort skal vi gå, sier Camilla? Det var masse mennesker her i sted, sier Erlend. Igjen virker det som vi går i samme fella, og glemmer at de fleste kjøkken stenger klokka 21. Vi finner en plass til slutt og får kloret oss fast under betingelse av at vi bestiller fort. Erlend er helt crazy og går for krokodillekjøtt, Camilla nøyer seg med en glutenfri vegetarpasta. Litt amputert ble vel kvelden da vi hadde sett for oss litt liv og røre, men uansett helt greit siden vi skal tidlige opp i morgen og ta båt til Great Barrier Reef.

For å kunne oppleve Great Barrier Reef er du helt avhengig av båt. Revet ligger flere kilometer fra land, og vi velger å reise med Down Under Cruise & Dive. Turen utover tar ca 1 times tid, og vi stopper på 2 forskjellig steder med god tid hvert sted og med lunch servert ombord. Lunchen er enkel og grei, men til Camillas store glede byr de også på vegetariske alternativer.

Great Barrier Reef 05
Litt små-sjøsyk Camilla, men like blid! 🙂

Oooohhh my God! For en åpenbaring! Det er mulig at revet ikke er like fargerikt som tidligere (det har vært en del skriverier om at det er i ferd med å dø), dog, det synet som møter deg når du dukker under vannflaten er en fantastisk opplevelse! Akvariefisker i alle farger og størrelser, og faktisk ganske mange forskjellige fasonger også. Vi snorkler omkring i flere timer og koser oss som fisken i vannet (bokstavelig talt, ha-ha!).

3242Great Barrier Reef 08

I morgen reiser vi tilbake til Brisbane, hvor vi tilbringer de siste dagene med familie, før vi vender snutene slukøret og litt småtriste hjem.

* * * *

Noen reisetips på tampen vedrørende Australia:

Bruk av telefon og roaming er dyrt (!) i Australia. Et tips for å kunne bruke telefonene til data er å kjøpe en liten mobil router og tegne et Australsk data abonnement hvor du forhåndsbetaler for en gitt datamengde. Vi koblet våre telefoner til routeren via Wifi og gikk rundt med denne i lommen eller i sekken. NB! Husk pass (eneste gyldige norske legitimasjon i Australia) når du skal tegne abonnement.

God solkrem med UVA og UVB filter er spesielt viktig ved reise til Australia. Ozonlaget er her mye tynnere enn andre steder, og forekomsten av hudkreft er (som sagt ovenfor) høyest i verden.

På båttur til Great Barrier Reef kan det også være en fordel å ta sjøsyketabletter (selv om dette ikke hjalp 100% for Camilla).

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s