Visste du om denne lille perlen?

 

Ute i havgapet, i Hordaland, finner vi Austevoll øykommune. Kommunen består av mer enn 660 øyer, holmer og skjær – og er Norges mest folkerike kommune uten fastlandsforbindelse. Sommerstid er det et yrende folkeliv her ute, men nå som sesongen er over ligger folketallet på ca 5 200. 

Målet vårt er Bekkjarvik – et lite handelssted som har overlevd tidens tann. I flere generasjoner har man livnært seg på havbruk – og særlig sildefiske – og nå også lakseoppdrett. Bekkjarvik Gjestgiveri ble bygd mot slutten av 1600-tallet og det sitter mange historier i veggene her! Kong Christian IV bestemte at det skulle være gjestehus for hver halve dagsreise langs norskekysten og Bekkjarvik ble et naturlig stopp på ruten. I tillegg til tak over hodet, en seng å sove i og mat i magen, kunne Bekkjarvik også by på dampskipskai, tønnefabrikk, sildefabrikk, salteri, brenneri, notheng og hummermottak.

Denne lysbildefremvisningen krever JavaScript.

Det var et populært og høyt elsket overnattingsted – og det er ikke mindre populært i dag. Siden starten av 1980-tallet har gjestgiveriet vært drevet av ekteparet Asta og Øystein Johannessen. Ikke bare har de bygd opp et fantastisk overnattingssted, men de har jommen meg fostret opp 2 flotte sønner i verdensklassen! Ørjan har vunnet det prestisjetunge Bocuse d’or i 2015. Tvillingbror Arnt, som er kjøkkensjefen her, har blitt kåret til «Årets Kjøkkensjef 2014» av Norges Kokkemesteres Landsforening. Det er vel ikke behov for å si høyt at vi virkelig ser fram til matopplevelsene?!

Bekkjarvik Gjestgiveri har gode møteromsfasiliteter – og vi får testet dette ut disse dagene – for vi reiser ikke hit KUN for matopplevelsene (denne gangen, i alle fall). Alt flyter fint, både med tanke på møteromstørrelse, teknisk utstyr, luft og lys. Det finnes møterom i flere størrelser, med kapasitet fra 12 til 180 personer! Lunch tilberedt av kortreiste råvarer nytes i aller høyeste grad – og etterpå kan man enten lufte seg i den flotte parken som er anlagt ved Herskapshuset – eller man kan ta turen opp Kongskleiva – om man ikke da har forspist seg!

Bekkjarvik har mye å by på. Noe er «free of charge» – slik som en tur opp Sherpastien til Kongskleiva og kongegravene fra bronsealderen. Er du heldig kan du få øye på både havørn og villsau underveis. 185moh med en fantastisk utsikt – 360grader fri sikt! 

Rosehagen, i parken ved Herskapshuset, er utrolig vakker – og dette gjelder visstnok uansett tid på året. Det sies at det blomstrer her året rundt, noe som kan være vanskelig å tro på for en nordlending bosatt i Midt-Norge – hvor snøen kan finne på å lave ned i oktober og «ta seg av» det som måtte finnes av blomster, løv og grønn glede!

Hengjo er også et spennende sted å besøke. På motsatt side av sundet og gjestgiveriet kan du oppleve litt av Bekkjarviks historie fra slutten av 1940-tallet, fra den gang fiskegarnet/notene ble laget av bomull og hamp. De ble hengt opp til tørk i disse «nothengene» og Hengjo er en av de som fortsatt står igjen. Her finner du bilder/plakater med historien fra datidens liv.

Vil du heller lære litt mer om vin eller sågar gå på kokkekurs har du muligheten til det her. Fisketur i havgapet, seiling, starte dagen med et forfriskende sjøbad eller bare nyte livet i gode omgivelser.. 

Shoppingmuligheter finnes faktisk også i Bekkjarvik! Gode butikker inne på det lokale «shoppingsenteret, som også inneholder bibliotek og treningssenter. Du kan også se bilder fra blant annet Kong Harald og Dronning Sonja’s besøk på handelsstedet her – og modeller av gamle skip og dertil hørende utstyr…

Vi fikk gleden av å nyte «Ørjans Gjestebud» – og jeg lar bildene tale for seg selv…..

Denne lysbildefremvisningen krever JavaScript.

En times tur med hurtigbåt fra Flesland Lufthavn/ gjør Bekkjarvik nærmere enn en tror – og Bergensere tar gjerne turen ut i havgapet for å oppleve mat i verdensklasse – og tar båten hjem igjen etter endt måltid.

Man trenger altså ikke reise langt for eksotiske øyeblikk – og for Fruen fra Utleir, som jo elsker Spania og definitivt ikke er noen fjellrype, ble Bekkjarvik, tross litt regn i håret, en minnerik opplevelse! Frisk luft, ro i sjela, faglig påfyll, mat og drikke i høysetet – hva mer kan man ønske seg?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s