En kjapp tur til Bangkok – med Mannen

En merkelig vinter gikk over til vår – og vi er over midtveis i sommeren. En sommer som også er litt merkelig og annerledes for mange av oss. Ikke bare for oss nordmenn, men også for resten av verdens befolkning. I skrivende stund, 29juli, har deler av verden sakte blitt åpnet opp etter lockdowner i de fleste land. Grenser har blitt åpnet opp og grenser delvis eller helt stengt igjen. Viruset Covid-19 har satt seg fast på «kartet» og vil nok havne inn i historiebøkene for evig og alltid. Verden stoppet opp – og blir kanskje aldri mer helt den samme igjen. Er dette noe alle generasjoner må gjennom med jevne/ujevne mellomrom? Det har herjet pest og kolera, hungersnød, verdenskriger og store klimaendringer fra tidenes morgen, så det er nok ikke unikt. Men at det føles skummelt, det vi går gjennom, det er det vel ikke bare jeg som synes. 

Jeg velger likevel å dele reiseopplevelsen fra tidligere i vinter, med deg. Vi må ikke glemme at verden vil åpnes for fullt etterhvert. Og vi føler på utferdstrangen vår, selv om mange fortsatt holder litt igjen. I første omgang kan vi kanskje bare nyte vårt kjære hjemland, men når tiden er inne vil alle verdens land ønske turistene velkommen tilbake, så jeg tar et steg tilbake og kjenner på gleden jeg følte da jeg endte opp med billetter hos Qatar Airways  for en gooood stund siden….

Snakker om flaks! Noen ganger bare skjønner jeg ikke hvor heldig jeg er, tror jeg – men om jeg bare klyper meg i armen så hardt at jeg roper AU, så vet jeg i alle fall at jeg er våken!

Qatar-billetter til «hvor-jeg-vil-i-verden» og plutselig ville jeg til Bangkok. Bare en snartur, altså, for du vet.. Fruen fra Utleir og Spania! Det er noe merkelig der, ja, men noen ganger flyr hun høyt – og DU VERDEN så høyt hun flyr da!

To stk billetter var mine, til odel og eie, og alt jeg hadde gjort var å «møte opp», som en sier. Vunnet på ærlig og redelig vis, for det var sånn det ble gjort. Et lodd under middagstallerkenen og etterhvert som det ene loddet etter det andre, med den ene premien flottere enn den andre, ble trukket og premiene gikk til flere kjekke kolleger, sto vi igjen med et lodd – og hovedpremien! I fare for å gjenta meg selv — snakk om flaks!!

Og her var vi da – i Bangkok, på en veeeldig streched langhelg! Hvordan kom jeg på at det var akkurat hit jeg ville? Kunne det ha noe med Instagram-bilder på Reisevarehuset-kontoen for en stund siden, å gjøre? Som promoterte Bangkok?  Og hvordan kunne vi reise ut i verden nå som det «gikk rykter» om Corona-viruset fra Kina? Vi er jo lettpåvirkelige, vi mennesker, og vi tror ofte det vi ønsker å tro. At dette viruset skulle få så store konsekvenser for hele verden bare noen få måneder etter at vi hadde alle planene for turen får klar – og billetter/hotell/sightseeing på plass – var ikke i vår villeste fantasi… Men DET er en annen historie!

Bangkok er, som du nok vet, Thailand’s hovedstad. Med ca 14,5 millioner innbyggere er det et sydende liv her. Ja, til tider temmelig hektisk. Det kryr av biler, mopeder, tuk-tuk’er og fotgjengere her.  Elven Mae Nam Chao Phraya deler byen i to. Den renner  365 km før den munner ut i Thailands gulf. Langs elvebredden og i selve elven myldrer det av liv. Fra elven er det anlagt mange små kanaler som snirkler seg inn over hele Bangkok. Disse kanalene kalles khlongs, eller på norsk; sideelver. Disse sideelvene kan være både naturlige elveløp og kunstig anlagte elveløp.

I den sørlige delen av Bangkok- i Silom – finner du turistområdet med flotte hoteller, shoppingsteder og mye uteliv. Følger du elven nordover kommer du til området Ko Rattanakosin med fantastiske Grand Palace. Helt nord i Bangkok finner du den litt mer sofistikerte delen av byen som kalles Dusit. Her bor også kongefamilien.

Speaking of Kongefamilien… Vår guide, Nancy, spurte oss om vi kjente noe til den thailandske kongefamilien? Om vi leste gossip/sladder i norske magasiner om Thailand? Vi måtte tro på ALT som ble skrevet om dem, for ALT var sant! Den nåværende kongen; Kong Maha Vajiralongkorn, eller Kong Rama X som han kallles, er den 10. kongen i rekken Chakri-dynastiet, som startet i 1782. Han er gift for fjerde gang og den utkårede er en tidligere flyvertinne og livvakt. 

Og mens vi er inne på dette med kongefamilien og så vidt toucher historien… Jeg bare eeeelsker filmen «The King and I» – den fra 1999, med Jodie Foster i rollen som Anna – den engelske guvernanten som jobbet som lærerinne for Kong Mongkut’s barn i Siam, på 1860-tallet. En varm og tildels hjerteskjærende historie.  Da Mongkut’s  sønn og Siam’s neste konge; kong Chulalongkorn, overtok tronen, jobbet han klokt og iherdig for å modernisere landet og samtidig sikre dets framtid. Har du ikke sett den, anbefaler jeg den absolutt!

Vi bodde dog ikke i noe palass, slik som Anna og kongefamilien – og drev heller ikke på med undervisning av noe som helst slag! Jeg hadde imidlertid booket rom på  Radisson Plaza Hotel – i Sukhumvit Road. I dette området finner du flere gode restauranter, uteliv og shoppingmuligheter. Jeg hadde bestilt transfer til og fra flyplass/hotell, for selv om det er forholdsvis enkelt å reise inn til sentrum med både taxi og/eller tog, så ønsket jeg å igjen kunne «leke livet på første klasse». Om du husker reisen vår til Sør-Afrika i 2016 kommer du kanskje på at Fruen fra Utleir elsket følelsen av luksus og eksklusivitet.. Så også denne gangen. Privat sjåfør ved ankomst og straka veien til hotellet – etter å ha passert immigrasjon/passkontroll og henta bagasjen vår. Turen inn tok ca 40minutter og vi ble tatt godt i mot på hotellet. Jeg hadde bestilt businessrom til oss disse nettene, men ved innsjekk fikk vi vite at vi var blitt oppgradert til juniorsuite! Oh, for en lykke for Fruen! Ja, for Mannen også, selvsagt, men det er jo Fruen som er luksusdyret, da 🙂

Heisen opp til 17.etasje – legge fra seg bagasjen, ta rommet i åsyn, skifte til badetøy og deretter rett ned i 6.etasje hvor hotellets basseng befant seg. Snakk om deilig lørdag! Her ville jeg være hele tiden – og ikke rikke meg bort, what so ever! Ja, du vet hvordan det er, gjør du ikke? Når livet føles helt på G. Som på en stooooor G!

 

Lørdag gikk over til søndag og etter en god natts søvn og herlig hotellfrokost var vi klare for å utforske bittelitt av hva storbyen hadde å varte opp med! I utgangspunktet hadde vi planlagt sightseeing, men ikke forhåndsbestilt noe, så det utgikk. De utfluktene vi hadde lyst på fantes ikke på søndagene, så vi bestemte oss for å være turister på egenhånd. Ingen sak når man får med seg kart fra hotellets resepsjon – tegnet og forklart hvor vi kunne finne de tingene vi hadde lyst å oppleve og med god beskrivelse på hvordan vi kunne komme oss fra A til B.

Bangkok har et godt utbygd veinett – selvsagt.  De har Skytrain, toget som går på skinner «i lufta». De har taxi, buss, Tuk-Tuk og undergrunnsbane. På tur til Chatuchak helgemarked valgte vi å reise med undergrunnsbanen. Lett som fot i hose! 10minutter fra hotellet vårt lå en forholdsvis stor T bane-stasjon, Sukhumvit – og vi fikk kjøpt «poletter» til banen. På tur tilbake til hotellet – og bassenget – reiste vi med Tuk-Tuk

 

Du kan gjøre gode kjøp i Bangkok – både på markeder og på de flotte shoppingsentrene som finnes her. Nå oppsøkte ikke vi noen av sentrene, men det «brant» formelig både i VISAkortet og hjertet til «Fruen» om sette av «noen»/maaange timer til å besøke for eksempel Central World shoppingsenter – et av de største og beste sentrene.. Eller MBK Center, som er er et av de billigste.. Denne gangen dro vi imidlertid ikke på shoppingtur, så «genet» fikk ikke vist seg så fram veldig mye…

Før vi oppsøkte helgemarkedet tuslet vi en lang tur i parken som ligger like ved – Vachirabenjatas Park. På forhånd hadde jeg lest litt om Lumphiniparken, men i resepsjonen mente de at Vachirabenjatas var vel så fin og bra, så vi valgte derfor denne. Den lå i nærheten av markedet vi likevel skulle sjekke ut. Frodig og grønn, blomster, mennesker som tok søndagen med ro – i god avstand til hverandre – skyline i bakgrunnen.

Etter en god times tur i parken, i det nydeligste «mars-været» vi kunne ønske oss, fant vi fram til markedet. Nå var jeg som sagt ikke i shoppingmood, så vi sjekket ikke ut ALLE de tusenvis av salgsbodene som fantes her, men at du kan kjøpe «alt mellom himmel og jord» her, er hevet over enhver tvil! Normalt besøker gjerne 200 000 mennesker weekendmarkedet pr dag,  men det var forholdsvis folketomt da vi var her. Det var nok selvsagt på grunn av situasjonen verden befant seg i. Vi var likevel ikke engstelig for å bli smittet – nesten «alle andre» bar munnbind og holdt avstand fra hverandre.

Vel tilbake på hotellet nøt vi noen timer ved bassenget før vi gjorde oss klare for en liten ekskursjonstur til The Riverfront for å spise middag. En taxitur på ca 20minutter – til overpris, oppdaget vi da vi skulle hjem, men det fikk så være! Asiatique the Riverfront ligger ved elven Chao Phraya og huser både butikker, show, fornøyelser, restauranter og barer og er nok et veldig så livlig sted å besøke. Igjen – Coronaviruset spøkte i bakgrunnen, så det var ikke så veldig mye mennesker her i kveld. Vi startet med «fotbad» og fikk virkelig renset huden på føttene! Jeg har tidligere bare sett bilder av andre som har tatt «fiskebad» og var rimelig spent på hvordan dette var! Og det kiiiilte! I starten var det ikke så lett å sitte med beina i ro, men etterhvert gikk den lattermilde, frydefulle følelsen over og jeg kunne bare håpe på at disse småfiskene tok for seg av den tørre huden på føttene!

Litt shopping og et nydelig måltid rakk vi også. Fotballkamp med Solskjær’s lag på TV fikk vi også med oss. Var visst stas for Mannen, det 🙂 På tur hjem valgte vi den morsomme Tuk-Tuk’en. Stor stas, selv om det faktisk gikk ganske fort «i svingene»!

Mandagen opprant og vi skulle på sightseeing. Hotellet hadde vært behjelpelig med å bestille tur for oss, så vi møtte en blid og trivelig Nancy i resepsjonen. Ja, hun heter ikke Nancy, men det var enklere for oss å kalle henne det, enn hennes thailandske navn, sa hun. Og navnet skjemmer ingen.

Etter litt kartlegging av hva vi hadde lyst å se denne dagen startet vi på turen vår. Jeg fortalte deg om det med privat guide etter turen vår til Sør-Afrika, om du husker det? Selv om dere kanskje bare er to i følget er det veldig, veldig smart å unne seg en guidet tur. Dere får så mye mer ut av hele sightseeing’en når dere har med en som VET historien, som kan fortelle små anekdoter om stedet dere besøker og som kanskje kan vise dere små perler som dere kanskje ikke ville sett om dere dro på egen hånd. Litt sånn på «lykke og fromme».

Så startet turen vår – vi hadde en behagelig kjøretur med privat sjåfør, kald drikke, antibac og kjeks/potetgull/energybar. Ingenting å klage på, altså 🙂  Første stopp er Wat pho – eller Temple of reclinig Buddha. Dette er det eldste og største tempelkomplekset i Bangkok, bygget av Kong Rama 1. Her finner vi en liggende buddha på over 46meter og hele 15meter høy. Den er forgylt med gullblad! Vi følte oss temmelig små da vi sto ved siden av denne rolige og fredfulle «kjempen» !  I hele Thailand finnes mer enn 31 000 wats. Noen utgjør kun boliger for munker, andre har lov til å utføre religiøse seremonier. Templene klassifiseres inn i 2 kategorier – kongelige og alminnelige. Ca 200 av alle templene er oppført i regi av den kongelige familien eller er direkte støttet av den.

Funfact kanskje, men det er kun 6 wats i den høyeste kategorien og 4 av disse ligger i Bangkok. Arkitekturen i templene, generelt, er utrolig vakker – og med nydelige utsmykninger. Et «godt øye» kan nok lett skille de forskjellige byggene som et tempel ofte består av, for hvert bygg har sin misjon.

Vi besøkte også Wat Arun – Tempel of Dawn, i tillegg til Wat Benjamaborphit (Kong Rama II og Kong Rama V’s templer) og jeg lot meg imponere over de flotte byggverkene.  Når en også får litt historie om de forskjellige byggene servert, faller jeg ofte lett i staver og lever meg inn i fortellinger fra svunne dager! Vi fikk også en lett innføring om de forskjellige Buddha’ene og deres betydning, samt hvordan vi kan skille de forskjellige Buddha’enes opprinnelsesland fra hverandre. Visste du for eksempel en Buddha uten noe spesiell dekorering gjerne er en Thai Buddha, mens en med rund mage gjerne er en kinesisk? Og at indiske Buddha’er ofte har en slange som «pynt» på seg, mens en fra Kambodsja ofte har krone?

Etter å ha besøkt templene var vi klare for en kanalbåt-tur på elven. Som jeg nevnte innledningsvis deles byen i to av elven Chao Praya – og den har flere avstikkere utfra hovedåren sin. Noen er kunstig laget, andre er naturskapt. Totalt er denne elven mer enn 1000 km lang, fra topp til bunn, og viktig både med tanke på jordbruk, transport og vannkraft. Vi passerer flere små templer, husklynger – noen flotte, andre veldig enkle. Livet på kanalen byr også på litt shoppingmuligheter, viser det seg! Vi får også matet fiskene ved et av templene.

Funfact fra Nancy igjen: disse fiskene finner vi KUN ved tempelet og de kommer KUN opp her for å bli matet! Klart vi hadde med «hellig loff» og foret dem! I tillegg drakk vi siste rest av vannflaskene vi hadde fått av Nancy da vi besøkte Wat Pho tempelet. Det skulle bringe lykke – men bare om vi drakk halvparten mens vi var ved tempelet og deretter når vi hadde gitt fiskene mat. Og vi måtte selvsagt ønske oss noe…

Som en avslutning på sightseeingturen vår kjørte vi så gjennom en del av de forskjellige bydelene av Bangkok. Interessant å se! Og normalt ville det jo selvsagt myldret av mennesker i gatene, butikkene og restaurantene, men slik var det ikke. Vi bivånet nok egentlig starten på unntakstilstandene verden skulle oppleve i månedene framover..

Vel tilbake på hotellet fant vi igjen roen ved bassengkanten og innenfor hotellgjerdet..

Siste kvelden vår testet vi ut hotellets flotte italienske restaurant Attico i 28.etasje. De hadde en nydelig utsikt over skyline, det kan jeg trygt skrive under på! Bra service, fantastisk god mat, unikt selskap og med en aldri så liten nightcup ute på balkongen her var vi skjønt enige om at vi igjen hadde hatt en finfin langhelg. Hvorfor gjorde vi ikke det oftere??

Qatar Airways tok oss trygt fram og tilbake fra Oslo – via Doha. Gode fly, bra økonomiklasse, serveringen var upåklagelig. Selv om det blir en vesentlig lengre tur å reise om Emiratene sammenlignet med SAS via København, for ikke si Thai Airways direkte fra Oslo, så fristet det absolutt å reise på flere turer med flyselskapet – når verden igjen er klar for litt besøk!

 

 

 

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s