Sneakpeak på Venezia

Sommeren var på hell og høsten stod for tur. Da var det ekstra, ekstra godt å unne seg en langhelg til det litt mer sørlige Europa. Valget vårt hadde falt på en av de mest spektakulære byer Europa har å by på; Venezia. Ja, jeg vet jo ikke om du er enig, men jeg har alltid syntes den italienske lille byen har vært litt sagnomspunnet av mystikk, drama og kjærlighet! Å reise hit har alltid stått på lista over byer jeg har vært nysgjerrig på, selv om den nok ikke har vært førstevalget i pilkastkonkurransene om hvilken storby «årets weekendtur»  skulle gå til.  Hugh mistake – hugh mistake! 

 Å fly til Venezia er enklere enn en kanskje skulle tro! Vi reiste med Norwegian via Oslo og benyttet den litt lange transfertida vi fikk på Gardermoen til å betale oss inn på loungen til OSL – ganske så genialt! Mot å betale 350,- kr kan en spise frokost/lett lunch, få litt god drikke og nyte god sittekomfort, noe som innbyr til total avslapping før man tar fatt på den videre reisen – enten den er kort eller lang. Det er flere flyselskap enn Norwegian som har avtale med OSL Lounge, blandt annet KLM, Emirates, Finnair, BA, Baltic Air og Qatar Airways, for å nevne noen. Anbefales absolutt.

Direkteruter er deilig.  Selv om vi jo fløy fra Trondheim, og da følgelig fikk et stopp på Gardermoen, føltes det som om vi reiste direkte, etter det gode «oppholdet» i Loungen! Mellomlanding på Gardermoen er også heller å foretrekke enn f eks på store, europeiske flyplasser som Schiphol eller Frankfurt, når sant skal sies. Flyturen gikk jo, som alltid, veldig greit. Hos Norwegian må man selvsagt kjøpe mat og drikke ombord i flyet, og man kan lett la seg underholde av WiFi; enten gratis eller mot å betale en liten sum (for kjappere nett). 

Innflygingen til Venezia er «magisk»! Du ser øyene, du ser jernbanelinjen/veien som tar deg fra fastlandet ut til hoved-øyen og du ser «båt-traseen» tydelig fra lufta. Marco Polo flyplass ligger på fastlandet i Tessera og regnes som en av de viktigste flyplassene i Nord-Italia.  Den ligger i veldig nær tilknytning til sjøen og kun 2 meter over havet! Den er ikke så veldig stor, så det er lett å orientere seg her.

Fra Marco Polo til Venezia kan man altså reise med tog, bil eller buss – eller man kan velge sjøveien. Vi valgte å bestille båt-taxi på forhånd, så da vi hadde hentet bagasjen vår ble vi møtt av transfer guiden vi også hadde bestilt, for deretter å gå ned til båt-terminalen i underetasjen av flyplassen og finne «vår» kaptein. Med sola høyt på den knallblå himmelen og vind i håret reiste vi inn til Venezia. Skal ikke legge skjul på at vi følte oss litt «posch» der vi satt i vår privat lille båt. Flyplassen la vi bak oss og foran oss ventet altså «mystikken»!

Med båttaxi kommer du deg gjerne helt til hotellet’s inngangsdør – eller du kan hoppe av på en «felles båttaxi-holdeplass» og finne fram til hotellet til fots. Smale gater som krysser hverandre hit og dit – byen er skapt for mystikk!

Vi bodde på Splendid Venice. Det ligger i hjertet av Venezia og er et utrolig hyggelig og sjarmerende hotell, nært både Markusplassen og Dogepalasset. Flott beliggenhet, men likevel i et rolig område. Hotellet har en avslappende og god stemning, med en hyggelig restaurant og en bar som vender ut mot kanalen. På hotelltaket finnes også en bar, hvor en både kan nye fantastisk utsikt over byens tak og fukte strupen  med litt leskende drikke.  Hotellet har 165 hyggelige rom, inkludert 20 suiter. Noen har også balkong med utsikt. 

Splendid Venice
Adkomst til Hotel Splendid Venice «sjøveien»

Som seg hør og bør sjekket vi ut noen hotell også.

Hotel Bonvecchiati og Hotel Bonvecchiati Palace San Marco ligger i nærheten av hverandre – og selv om de hører til samme familien er de litt forskjellige. De holder 4 stjerner og har begge god beliggenhet.

Mens Bonvecchiati holder en litt mer klassisk linje, er Palace San Marco litt mer moderne og fresh i stilen. Det blir med andre ord litt smak og behag hva man liker, tenker jeg.  San Marco har treningsfasiliteter, samt «spa»/basseng.

 

Venezia ligger innerst i Adriaterhavet og er kjent for sine kanaler, arkitektur og sin historie. Noen av de mest kjente landemerkene er Dogepalasset, Rialtobroen, Sukkenes bro og Markusplassen. Vi gledet oss virkelig til å få utforske byen litt og selv med to kjappe dager her, så er det jommen meg utrolig hva en kan rekke. Det er et virvar av trange gater, dusinvis av de klassiske gondolene vi bare har sett på film og bilder, det er broer og kanaler, vakre torg  og innbydende restauranter hvor enn du snur deg. Venezia er bygd på mer enn 100 små øyer og nesten 400 broer. De ulike gatene og mange kanalene går på kryss og tvers og det er ingen tvil om at det kan være lett å gå seg vill, men det gjør jo byen bare enda mer spennende og fascinerende. Canal Grande er hovedgaten og kanalen som deler byen i to. Den berømte broen Sukkenes bro går fra Dogepalasset over til det gamle fengselet. Navnet har sitt utspring fra den gangen fangene krysset broen etter å fått dommen sin. 

 

Markusplassen er vakker – og selvsagt også veldig populær, så velg riktig tidspunkt for å unngå den verste trengselen. Da vi startet sightseeing-runden vår var det enda tidlig morgentime, så om vi ikke akkurat hadde stedet for oss selv, så var det i alle fall fremkommelig og med mulighet til å trekke inn alle detaljer både i arkitekturen på bygget, størrelsen på plassen, utsikten utover mot øyene rundt. Da vi avrundet turen vår på ettermiddagen var det sikk-sakk-gang mellom alle turistene. Byen er like populær, stort sett, året rundt, men sommeren er nok absolutt høysesong. Selv om byen er full av turister vil en alltid kunne finne seg et rolig torg å trekke seg tilbake til, slik at en kan nyte en deilig kopp kaffe og noen italienske kaker eller et glass vin. 

en liten oase vce

Gondolene er vakre og godt vedlikeholdt og er absolutt et must å prøve når en er i den nydelige byen. Det koster noen kroner, men det er verdt det! Gondolførere i stripete gensere, gjerne med kalott eller hatt på hodet, skaper et skikkelig «erke-Veneziansk» bilde som lett kan feste seg i den innebygde minnebrikken vår.

 

Så.. hvor spiser man så, når man er i Venezia? Som nevnt lenger opp her finnes det et utall restauranter her – i alle kategorier. For en uformell lunch – gjør som oss – finn en tilfeldig restaurant som ser innbydende ut, sett deg ned, bestill mat og drikke. Du vil garantert få en hyggelig opplevelse! Det italienske kjøkkenet er alltid et godt valg – særlig når du er i Italia 🙂

Vi kan likevel komme med noen par anbefalinger, selvsagt. 

Ristorante Trovatore, på Calle de le Rasse,er en hyggelig og uformell restaurant i nærheten av Canal Grande – ca 5minutters gange fra Markusplassen. Vi fant servicen her upåklagelig og maten var absolutt god. 

Ristorante Antica Sacrestia , Calle de la Corona, er en litt bortgjemt perle  som vi absolutt vil dele med deg! Du finner den ca 5minutters gange fra Stazione Gondole og er en ytterst sjarmerende og fin restaurant med veldig hyggelig og servicevennlig betjening. De tilbyr mange spennende fiskeretter – og  har ellers spesialisert seg på italiensk mat…

Om du jakter den gode, steinovnsbakte pizza’en vil du bli skuffet om du bestiller den mens du er i Venezia. På grunn av brannfare er det ingen restauranter her som tilbereder mat i ovner basert på vedfyring. Om du derimot tar turen over til for eksempel  Murano, en av de utallige øyene rundt «hoveddestinasjonen» kan vi love deg den ultimate pizzaopplevelsen!

Du reiser kjapt og greit til Murano med en av rutebåtene – de går like ofte som bussene hjemme i Trondheim, vil jeg si. Murano består også av flere små øyer, koblet sammen via kanaler og broer. Øya er kjent for sine glassfabrikker og her blir det tryllet frem de vakreste ting i både farget og klart glass! Vi var heldige og fikk bord på en veldig populær restaurant – en skikkelig innertier! 

Venezia er også et yndet stopp for endel av cruiseselskapene og blant annet Royal Caribian er innom her. Noen cruise starter også fra denne vakre byen, så sett gjerne av et par ekstra dager i forkant slik at du får opplevelsene litt inn i blodet, ikke bare en «sneakpeak»

Denne bildekrusellen krever javaskript.

Er du heldig og besøker byen midt i karnevalstiden i februar, vil du nok oppleve et yrende folkeliv, høy stemning og et mylder av fantasifulle «outfits». Årets karneval ble dessverre avlyst grunnet koronavirus, men det kommer nok «år etter dette», slik det alltid har gjort.

 

Venezia har definitivt satt seg i hjerterota vår og er absolutt en by verdt å besøke flere ganger!  Finché non ti rivedremo, bella Venezia – per sempre nei nostri cuori ❤

Tusen takk for turen – hilsen Pirjo, Jan, Hilde,  Kari, Vanja og Else K

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s